Entreprenörer från Linköpings universitet prisas

//Entreprenörer från Linköpings universitet prisas

Entreprenörer från Linköpings universitet prisas

Entreprenörer från Linköpings universitet prisas

Epishine och Worldish vinnare i Swedbanks entreprenörstävling Rivstart

Tio affärsidéer med potential att bidra till ett bättre samhälle har utsetts i Swedbanks tävling Rivstart. Vinnarna får 250 000 kronor vardera och varsitt skräddarsytt upplägg för att förverkliga sina företagsidéer.

Swedbank Rivstart är en entreprenörstävling som belönar företagsidéer som både har en stark affärspotential och bidrar till ett bättre samhälle. Av 4321 tävlingsbidrag utsågs Epishine och Worldish till två av vinnarna.

Epishine AB har fått stöd från universitetets innovationskontor, LiU Innovation, bland annat genom rådgivning och genom deltagande i Venture Arena®. Worldish AB deltog i studentinkubatorn LiU Impact Factory 2016-2017 och deltar nu i ECIU Startup Discovery Journey. ECIU är ett nätverk av innovativa universitet, däribland Linköpings universitet.

Vinnarna korades av en namnkunnig jury, bestående av bland andra Jan Eliasson, diplomat, tidigare utrikesminister och vice generalsekreterare FN, Johan Rockström, professor vid Stockholms universitet och chef för Stockholm Resiliance Centre och Sara Wimmercranz, entreprenör och riskkapitalist.

– Vi övertygade juryn att vi kan lösa ett stort socialt problem. Utmaningen är global, och vår lösning är skalbar och kan adressera detta. Det uppskattades också att vi kryddade vår presentation med ett rollspel där vi visade hur svårt det kan vara med kommunikationen i en vårdsituation, berättar Abishek Jacob Chetikatt, Worldish AB.

Om Worldish AB

Genom den digitala översättningstjänsten Helen överbyggs språkbarriärer mellan patienter och personal inom sjukvården – något som är viktigt inte minst vid nödsituationer. Appen möjliggör en snabbare och bättre tillgång till vård för patienterna – och en bättre och mer effektiv arbetssituation för vårdpersonalen.

worldish.se

Om Epishine AB

Epishine har utvecklat en metod för att tillverka organiskt printade solceller på ett resurseffektivt, miljövänligt och skalbart sätt – vilket möjliggör trådlös energiförsörjning till sensorer för den växande IoT-marknaden. Potentialen till storskalig produktion kan dessutom på sikt ge människor som tidigare inte haft råd, tillgång till ren elektricitet. Epishines teknik kommer från mer är 20 års forskning kring organisk elektronik vid Linköpings universitet.

epishine.se