Innovativ nyhetstjänst med kunskap från LiU finansieras av Google

Frilansbyrån Journalism ++ och LiU-doktoranden Måns Magnusson får innovationsstöd från Google Digital News Initiative för att utveckla ”Marple”, en robotbaserad nyhetstjänst. Tusen nyheter innan årsskiftet. Det är målet med Marple som med algoritmhjälp ska hitta nyheter i statistik.

Journalism++ Stockholm har tillsammans med LiU- doktoranden Måns Magnusson börjat utveckla Marple, en nyhetsrobot som söker efter journalistiskt intressanta ingångar i statistik och öppen data. Syftet är att framför allt hjälpa lokalredaktioner dra nytta av den snabbt växande tillgången till data.

– Öppen data har hittills varit en kraftigt underutnyttjad resurs inom journalistiken”, Jens Finnäs från Journalism++ Stockholm.

Projektet är ett av fyra i Sverige som får innovationsstöd från Google Digital News Initiative. LiU Innovation stöttar projektet, bland annat utveckling av affärsmodell och råd om finansieringsmöjligheter.

– Det finns mycket statistisk forskning om att identifiera avvikelser, men ännu har ingen på allvar börjat använda detta inom journalistiken, vilket gör det här till ett banbrytande projekt.”, Måns Magnusson.

Under det senaste halvåret har Marple analyserat månadsstatistik över anmälda brott från Brottsförebyggande rådet och bland annat hittat en våg av cykelstölder i Göteborg och rekordmånga narkotikaanmälningar i Sollefteå.

På sikt är målet är att bredda tjänsten till fler områden. Med automatisering görs den journalistiska processen smartare och mer effektiv och redaktionerna hittar nyheter de annars kanske inte fått upp ögonen för.

– Det som framförallt känns spännande är att vi med den här metoden lyckas sätta ljus på lokala statistiska avvikelser, som annars sällan får uppmärksamhet. Vi ser det här som ett sätt att stärka den pressade lokaljournalistiken, Jens Finnäs.


Läs pressmeddelandet

Om Google Digital News Initiative