Odling hemma för minskat matsvinn

SIOS utvecklar framtidens autonoma växthus som bidrar till minskat matsvinn, ökad lokal produktion och ett snyggare IoT-baserat hem. Grundarna Erik Söderby och Josefin Persson kommer från Design & Produktutvecklingsprogrammet och teknikchefen Tobias Hultqvist från Datateknik.

Allt började under våren 2016 när en av grundarna Josefin var i Kina och gjorde sitt kandidatprojekt. Josefin är en stor odlingsfantast och hela lägenheten är full av plantor. Under den tiden fick hennes sambo Erik ansvaret att ta hand om hennes plantor. För att göra en lång historia kort lyckades Erik döda samtliga plantor. Det var så idéen om ett uppkopplat växthus – där odlingsprocessen kunde kontrolleras på distans – föddes.

Odling på distans med SIOS innovativa produkter

Med en kombination av Internet of Things och skandinavisk möbeldesign vill SIOS göra odling av kryddor och grönsaker mainstream i städerna. SIOS har utvecklat teknologi som möjliggör att odlingsprocessen – bevattning och belysning – kan skötas på distans i mobilen eller helt automatiskt baserat på sensorer. Detta paketeras i produkter med estetiskt tilltalande design i skandinavisk anda och en användarvänlighet som ska göra odling enkelt och roligt – framförallt för de som reser mycket eller helt enkelt inte har särskilt gröna fingrar. SIOS första produkt, som ska levereras till betakunder i maj, är ett uppkopplat miniväxthus med plats för sex olika plantor – perfekt för vardagsrummet, kontoret eller restaurangen. Teknologin är skalbar och kan appliceras i allt från små krukor till storskaliga lösningar och SIOS är under utveckling av sin nästa produkt – ett modulärt koncept som kan utformas helt efter användarens behov.

Målet är att bli en ledande aktör inom uppkopplad odling i framtidens smarta och hållbara städer. SIOS vill bli odlingsbranschens svar på Apple – trendsättare, nytänkare och med en design och användarupplevelse som differentierar dem mot konkurrenterna.

Läs mer om SIOS
SIOS växthus Fjorgyn
Josefin pitchar SIOS
TheGlobalGoals_Logo_and_Icons

LiU Impact Factory

Under hösten 2016 antogs tio drivna studenter från Linköpings universitet till LiU Impact Factory. Under året har de arbetat hårt och levererat resultat långt över förväntan – deras inverkan på samhällsutvecklingen är redan synlig.

SIOS var ett av fem team som deltog i LiU Impact Factory 2016/2017.

Läs mer