Alla ska ha samma möjlighet att lära sig skapa med teknik

Edvira har redan hjälpt tusentals lärare komma igång med programmering. Nu ger de lärare och kommuner verktyg för att själva utveckla eleverna vidare.

Just nu pågår en implementation av programmering i svenska skolan. Denna kräver att lärare till hösten 2018 lär sig programmera, samt att de kan skapa en inkluderande miljö där alla får samma möjligheter för lärande. Ny forskning visar att införandet av programmering i skolan inte kommer att adressera gapet mellan tjejer och killar i att välja teknologiska yrken – så länge inte kurser skräddarsys för att möta tjejers specifika behov. Dessa aspekter missas ofta i en implementation, även i hela länders strategier. Linnea Rothin, kom på idéen att starta ett företag som kompetensutvecklar lärare i programmering och då framförallt hur man jobbar med tjejer och programmering utan att det är något konstigt.

Edvira uppmuntrar lärare till att börja använda nya verktyg

Edvira jobbar med fullskalig kompetensutveckling av lärare i programmering och strategier för kommuner och huvudmän. Fysiskt och digitalt kan lärare ges kompetensutveckling så att de kvalitetssäkert och inkluderande kan använda programmering i undervisningen – som stärker ämnesundervisningen istället för att bli ett ansträngande och tidskrävande extramoment.

Edvira är ett företag sprunget ur Linköpings universitet. Grundare och VD av Edvira är Linnea Rothin, och Marcus Nygren är medgrundare och chefsdesigner. Edvira har redan internationella partnerskap, som arrangör för den svenska upplagan av Hour of Code, världens största utbildningsevenemang.

Det övergripande målet med företaget är att det ska finnas en kvalitativ och rolig teknik- och programmeringsundervisning på alla Sveriges skolor, samt att teknikbranschen ska bli av mer jämställd. Edviras mission är att alla ska ges samma möjlighet att lära sig skapa med teknik. Det ska inte spela någon roll var du bor, vilken lärare du har eller vilket kön du har. För när läraren får rätt verktyg och kompetens är allt möjligt.

Läs mer om Edvira
Linnea Rothin, Edvira, blir intervjuad av LiU Nytt
Linnea Rothin och Marcus Nygren, Edvira
TheGlobalGoals_Logo_and_Icons

LiU Impact Factory

Under hösten 2016 antogs tio drivna studenter från Linköpings universitet till LiU Impact Factory. Under året har de arbetat hårt och levererat resultat långt över förväntan – deras inverkan på samhällsutvecklingen är redan synlig.

Edvira var ett av fem team som deltog i LiU Impact Factory 2016/2017.

Läs mer