Succé för samhällsförbättrande entreprenörer från LiU

//Succé för samhällsförbättrande entreprenörer från LiU

Succé för samhällsförbättrande entreprenörer från LiU

Succé för samhällsförbättrande entreprenörer från LiU

Transparent handel för lantbrukare och inkluderande programmering i skolan. Två bolag med rötter från Linköpings universitet, Skira AB och Edvira AB, som tar sig an samhällsutmaningar i sitt företagande har utsetts till vinnare i en nationell tävling för företag som bidrar till ett bättre samhälle.

Skira AB och Edvira AB är två av tio vinnare i Swedbank rivstart, en tävling för företagande som förbättrar världen. Samtliga i topp tio utses till vinnare och tilldelas en prissumma på minst 200 000 kr var samt ett anpassat affärsutvecklingsprogram. I hård konkurrens tog Skira AB dessutom hem andra plats under finalen och en prissumma på 350 000 kr till sitt bolag.

Programmering för lärare

Båda bolagen drivs av tidigare studenter vid Linköpings universitet (LiU) och har fått omfattande stöd från LiU Innovation, LiU:s innovationskontor. Linnea Rothin och Marcus Nygren, som tidigare studerat civilingenjörsprogram i medieteknik, startade Edvira AB under studietiden. De deltog i första året av LiU Impact Factory, ett program som fokuserar på sociala innovationer.

– Stödet vi fått genom LiU Impact Factory har hjälpt oss att komma igång, utan det hade vi inte varit där vi är nu. Som finalist vinner vi ett affärsutvecklingsprogram anpassat för socialt hållbara företag som kommer hjälpa oss att driva verksamheten framåt, berättar Linnea Rothin, VD på Edvira AB.

Edvira AB Marcus Nygren Linnea Rothin

Edvira AB, Linnea Rothin och Marcus Nygren

Edvira AB arbetar för att lärare ska kunna skapa en inkluderande klassrumsmiljö, där alla får en positiv bild av programmering. De har bland annat tagit fram en skräddarsydd lärarutbildning i programmering för Linköpings universitet och jobbat med ett sommarläger med 50/50 fördelning av tjejer och killar tillsammans med Science Park Mjärdevi. De har även arbetat med Finspångs kommun för att ta fram metod, lärarhandledningar och bedömningsstöd för inkluderande ämnesprogrammering i skolan F-9.

– Vi har från början jobbat extremt medvetet med särskilt unga tjejers och lärares teknik- och programmeringsintresse. Rivstart är ett kvitto på att vi nu är redo att erbjuda det vi gjort till många fler utbildningschefer, kommuner och lärare runtom hela Sverige, säger Linnea.

Transparens skapar trygghet för lantbrukare

Skira AB har utvecklat en sajt där lantbrukare kan köpa och sälja spannmål. Det gör det möjligt för lantbrukare att öka sin lönsamhet genom att de på ett tryggt sätt kan handla direkt mellan varandra. Säljaren får mer betalt och köparen får betala mindre jämfört med att gå via ett stort lager. Fler får möjlighet att leva på lantbruket vilket skapar en levande landsbygd och bevarar det landskap och natur vi är vana att se i Sverige.

– Det är väldigt roligt att vara finalist i ett forum som har fokus på hållbarhet och att bidra till ett bättre samhälle. Vi har alltid varit övertygade om att Skira bidrar till ökad hållbarhet, både ur miljö- och samhällsmässigt. Det är roligt att ha kommit så långt i denna tävling och att fler ser hur viktig denna förändring är ur ett samhällsperspektiv och att det kan leda till att det produceras bättre mat till fler människor, säger Felicia Bindekrans, CMO på Skira AB.

Skria AB

Skira AB, Niklas Ericson, Matilda von Rosen, Joel Glemne och Felicia Bindekrans

Teamet bakom Skira AB är själva uppvuxna i lantbruket utan att vara lantbrukare själva. De träffades när de studerade till civilingenjör vid LiU, i design och produktutveckling samt i teknisk fysik och elektroteknik. När de första idéerna, som senare skulle utvecklas till att bli Skira, kom var de fortfarande studenter. LiU Innovation blev en naturlig kontakt när ville starta ett företag och behövde hjälp att komma igång. De har bland annat fått stöd med matchning, användaravtal och utveckling av tjänst med pilotkunder.

– LiU Innovation hjälpte oss otroligt mycket och har varit väldigt viktiga för Skiras tidiga utveckling, avslutar Felicia.

Det är andra året som Swedbank rivstart arrangeras. Redan första året knep två bolag som fått stöd från LiU Innovation (Epishine AB och Worldish AB) varsin finalplats, då bland 4321 inskickade tävlingsbidrag. Att LiU Innovation stöttat fyra av totalt 20 finalister ser vi som ett kvitto på att vår satsning att stötta idéer med fokus på samhällsförbättring ger goda resultat. I år kan vi även spekulera om det finns en extra vinstfaktor i att ha ett namn som slutar på -ira.