Sensor som ska förhindra trycksår tar plats på 33-listan

//Sensor som ska förhindra trycksår tar plats på 33-listan

Sensor som ska förhindra trycksår tar plats på 33-listan

Sensor som ska förhindra trycksår tar plats på 33-listan

PU Sensor, baserat på forskning från Linköpings universitet, tar plats på den prestigefyllda 33-listan. Bolaget vann onsdagens regiontävling i Linköping och är direktkvalificerade till listan över Sveriges 33 främsta teknikbolag med störst global potential.

På pitchtävlingen i Linköping möttes medicinteknik, artificiell intelligens och miljöteknik. PU Sensors teknik för att förebygga trycksår inom vård och omsorg charmade juryn i Linköping och juryns motivering löd enligt följande;

Bolaget har tagit fram en produkt med stor samhällsnytta som kan sänka kostnader och frigöra resurser i vård och omsorg samtidigt som den kan minska mänskligt lidande. Innovationen bygger på gedigen forskning, har hög teknisk innovationshöjd och en enorm marknadspotential.

LiU Innovation har stöttat dem under lång tid och bland annat genom Venture Arena matchat ihop dem med Johannes Walfridsson som numera är affärsutvecklare på PU Sensor. Via Sommarmatchen kom de i kontakt med Tove Persson.

– Det känns fantastiskt kul att dem kammade hem detta prestigefulla pris. PU Sensor är kanske inte det typiska bolag man tänker på när 33-listan ska utses, traditionellt sett hamnar ofta IT-bolagen högt upp, berättar Gio Fornell, enhetschef LiU Innovation.

PU Sensors teknik går ut på att mäta blodflödet i och under huden med hjälp av en mätplatta som placeras mot huden. Mätningen görs med hjälp av ljus. PU Sensor ägs av Anna-Christina Ek, professor i vårdvetenskap, och Margareta Lindgren, docent i vårdvetenskap samt Johannes Walfridsson affärsutvecklare.

– Priset är en bekräftelse på att det vi håller på med är något viktigt och något som behövs. Vi hoppas ha en färdig och certifierad produkt på marknaden år 2020, säger Margareta Lindgren.

33-listan utses för elfte året i rad och ses som Sveriges mest prestigefyllda tävling för unga teknikstartups. Den sammanställs av Ny Teknik och Affärsvärlden.

Bild: Från vänster Margareta Lindgren, Anna-Christina Ek, Johannes Walfridsson och Tove Persson. Foto: Linus Lindgren