Sveriges 10 mest innovativa entreprenörer

För andra året i rad utser stiftelsen ÅForsk tillsammans med branschföreningen Swedish Incubators & Science Park vilka som är Sveriges 10 mest innovativa entreprenörer. Bland vinnarna, som tilldelas ett stipendium på 200 000 kronor, hittar man Iryna Valyukh, Tekniska Högskolan vid Linköpings universitet.

Entreprenörerna har nominerats av ledande affärsutvecklare från Sveriges innovationsmiljöer och sedan bedömts av en jury med expertis och erfarenhet inom innovation och affärsutveckling. Vinnarna har valts ut och bedömts utifrån kriterierna: entreprenöriell drivkraft, affärsidéns potential samt den faktiska skillnaden stipendiet medför för att entreprenören ska kunna ta sin idé till nästa nivå.

Irynas affärsidé är en ny typ av ellipsometer baserad på flytande kristallelement. Ellipsometers används idag inom ett flertal områden som bioteknik, medicin (cancer diganostik) och industri. Denna ellipsometer kommer göra det möjligt att samtidigt mäta rumsliga, spektral och polariserande fördelningar av ljusflödet i realtid och minskar kostnaderna i jämförelse med konventionella ellipsometrar.

– Sveriges innovationsmiljöer faciliterar många ambitiösa entreprenörer med spjutspetskompetens och innovativa affärsidéer som spelar en betydande roll för Sveriges attraktions- och konkurrenskraft samtidigt bidrar de till att internationalisera och förnya svenskt näringsliv. Affärsutvecklare från hela landet har bidragit till att nominera många talangfulla och kvalificerade kandidater i processen och konkurrensen är omfattande, säger Magnus Lundin, VD Swedish Incubators & Science Park, vars medlemmar driver närmare 80 innovationsmiljöer i form av science parks och inkubatorer över hela Sverige.